donderdag 30 april 2009

"Perzische Golf diep geworteld in Iraanse identiteit"

"De naam van de Perzische Golf is diep geworteld in de cultuur van iedere Iraniër en is onveranderlijk." Dat zei de voormalige Iraanse president Mohammad Khatami tijdens een seminarie over de Perzische Golf, dat gisteren plaatsvond en georganiseerd werd door het 'Center for the Great Islamic Encyclopedia'. Uit Arabische hoek zijn er pogingen om de naam Perzische Golf te veranderen in Arabische Golf, en dat stuit in Iran op hevig verzet. Khatami uitte kritiek op 'politiek gemotiveerde' pogingen om de islamitische cultuur te verengen tot de Arabische samenleving. "Er is geen twijfel mogelijk over de status van Iran in de islamitische samenleving en cultuur."
In 2009 zullen in Iran de Islamic Solidarity Games plaatsvinden. Saudi-Arabië heeft gevraagd om de naam 'Perzische Golf' te verwijderen van de medailles en uit de brochures over het evenement, maar dat wordt door het land geweigerd, zelfs als dat betekent dat de Games niet kunnen doorgaan. Ali Akbar Nateq Nouri van de Society of Combatant Clerics zei dat Iran nooit zijn standpunt zal afzwakken over de naam 'Perzische Golf'. "Deze naam is diep geworteld in de Iraanse identiteit."

maandag 27 april 2009

Exclusief interview met Ahmadinejad op ABC

President Ahmadinejad is niet klaar voor gesprekken met de VS zonder dat er daar vooraf bepaalden voorwaarden voor worden vastgelegd. Hij wil een 'duidelijk kader en agenda' voor eventuele gesprekken, en dialoog met Europese of Amerikaanse officials moet gebaseerd zijn op 'rechtvaardigheid en wederzijds respect'.
Dat heeft Ahmadinejad gezegd in een interview met het Amerikaanse ABC-programma 'This Week', dat gisteren werd uitgezonden en woensdag in Teheran werd opgenomen. Hij zei ook dat zijn regering werkt aan een reeks voorstellen voor gesprekken en die binnenkort zal vrijgeven.
Bekijk hier het interview met Ahmadinejad.

zaterdag 25 april 2009

Vanavond 'Offside' van Jafar Panahi op Nederland 2

Vanavond wordt op Nederland 2 Offside uitgezonden, de meest recente film van de bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi. Offside is tegelijk een kritische film én een komedie over een Iraans meisje dat de beslissende kwalificatiewedstrijd tussen Iran en Bahrein probeert te bezoeken. Dat is verboden: in Iran mogen vrouwen geen sportwedstrijden bijwonen. Daarom verkleedt ze zich als jongen, maar bij de ingang van het stadion wordt ze gepakt. De dienstdoende militairen moeten haar uitleveren aan de islamitische zedenpolitie, die over haar lot zal beslissen. In afwachting van hun komst wordt het meisje buiten het stadion vastgehouden. Al snel krijgt ze gezelschap van andere voetbalgekke vrouwen, die hun haar verborgen hebben onder petjes en sjaaltjes in de Iraanse kleuren. Ze worden een voor een betrapt. In het anderhalf uur durende, in documentaire stijl gefilmde Offside laten de meisjes zich niet buitenspel zetten. De film mag, net als andere films van Panahi, in Iran niet vertoond worden. Offside is internationaal overladen met lof en heeft op het festival van Berlijn zelfs de Zilveren Beer (zie foto) in de wacht gesleept.
Lees hier een interview met Jafar Panahi over Offside.
OFFSIDE, Nederland 2, 0.30 - 2.00

vrijdag 24 april 2009

Een fantastische Iraanse weblog: Life Goes on in Tehran

Weinig landen ter wereld waar bloggen zo uitermate populair is als in Iran: volgens Wikipedia zijn er zo'n 7.00.000 Iraanse blogs. Dat maakt van Iran het derde meest bloggende land ter wereld.
Een van de Iraanse blogs die ik onlangs ontdekt heb, is Life Goes on in Tehran. Het is een maandelijkse fotoblog van 'a former Los Angeles resident who moved to Tehran'. 'Mission statement' van de blog is, zo staat op de homepage te lezen, te laten zien dat 'regardless of what any president would have you imagine, despite what any media outlet would have you believe, life goes on in Tehran and elsewhere in Iran.' Net een van die dingen die Pieter-Jan De Pue en ikzelf willen aantonen wanneer we straks een maand door Iran reizen en daarvan, hier en elders, verslag zullen uitbrengen.
Life Goes on in Tehran is een blog die u móet gezien hebben: de foto's zijn ontzettend goed en geven een verrassend én artistiek beeld van het leven in Teheran zoals mensen het dagelijks beleven. Ook de commentaren bij de foto's zijn telkens zeer de moeite waard.
http://lifegoesonintehran.com/

donderdag 23 april 2009

Oud-militair Mohsen Rezaei is presidentskandidaat

Mohsen Rezaei (foto) heeft woensdag meegedeeld dat hij zich kandidaat stelt voor de komende presidentsverkiezingen. Hij zal deelnemen als onafhankelijke. Rezaei is na de huidige president Mahmoud Ahmadinejad de tweede conservatieve politicus die zich kandidaat stelt voor de verkiezingen. De gematigd conservatieve Rezaei was bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde ten tijde van de oorlog tussen Irak en Iran, die van 1980 tot 1988 duurde. Enige tijd na de oorlog ging hij de politiek in. Momenteel is hij voorzitter van de Raad van Geschiktheid en Oordeel, die conflicten tussen de Raad van Hoeders en het parlement probeert op te lossen. De Raad van Hoeders is het hoogste orgaan binnen de grondwet van de Islamitische Republiek Iran. De Raad heeft het gezag om de grondwet te interpreteren en te bepalen of de wetten die door de Majlis (het parlement) worden aangenomen met de grondwet van Iran overeenstemmen of niet.
Ook op woensdag kwam er de opmerkelijke mededeling dat de Revolutionaire Garde, die traditioneel een grote invloed heeft op de verkiezingscampagne, het verbod krijgt om zich achter een kandidaat te scharen of campagne voor iemand te voeren.

De Perzische meester

Gisteren werd in Iran - zoals elk jaar op 22 april - de klassieke dichter Saadi herdacht. Vorige week nog was het de feestdag van Attar, die andere grote Perzische poëet: het moge duidelijk zijn dat Iran, vaak ‘het land van poëzie, nachtegalen en rozen’ genoemd, wel degelijk van zijn dichters houdt, ook wanneer ze meer dan 500 jaar geleden overleden zijn. Het oude Perzië heeft dan ook veel meesters voortgebracht, die in het Westen jammer genoeg nauwelijks bekend zijn. De lijst is lang, dus ik noem er slechts een paar: Hafez, Ferdousi, Rumi, Khayyam, Attar, Sanai, Djami. En Saadi, natuurlijk Saadi, altijd Saadi. Hij wordt in Iran als de god van de Perzische literatuur beschouwd, en zijn verzen en wijsheden leven nog steeds verder in het taal van vandaag.

De eerste Perzische dichter die ik ontdekte, was Hafez, en zijn verzen bliezen me van mijn sokkel. Maar toen kwam Saadi, en ik was voor het leven betoverd. Bij Saadi is de liefde het meest intens, ruiken de rozen het lekkerst en zingen de nachtegalen het mooist. Vier jaar geleden was het hoogzomer, bloeiden de hemel en mijn hart als nooit tevoren, zat ik ’s avonds laat buiten en opende ik voor het eerst Saadi’s bekendste werk De rozentuin:

Een schoonheid wordt steeds met ontzag ontvangen,
ook als zij door haar ouders werd verjaagd.
Ik vroeg de pauwenveer die uit een koran stak:
'Wordt niet de eer van het Boek door jou belaagd?'
Het antwoord was:
'Zwijg! Nergens weigert men de toegang aan haar die de Schoonheid draagt.'

De rozentuin
is een mengeling van proza en poëzie: met puntdichten als deze geeft Saadi telkens commentaar op een prozaverhaal over morele waarden uit het leven van Perzië in de dertiende eeuw. Hij geeft goede raad, hij levert inzichten aan, hij verschaft ons zijn wijsheid, maar toch kan je Saadi nooit volledig vastgrijpen. Dat maakt zijn poëzie net zo fascinerend: hij verleidt je, hij prikkelt je, maar nooit hebben zijn verzen één betekenis; nooit is er maar één enkele interpretatie van zijn levenswijsheden mogelijk; nooit is er slechts één antwoord op de vragen die hij oproept. Saadi is grillig, Saadi houdt je uit je slaap, Saadi neemt eerst stevig je hand vast om je daarna op het verkeerde been te zetten.

Poëzie is eigenlijk nooit te vertalen, en al zeker niet de oude, mysterieuze taal van Saadi. Toch heeft J.T.P. de Bruijn, emeritus-hoogleraar Perzisch te Leiden, het gedaan en daarmee het onmogelijke bereikt: in 1997 vertaalde hij de Gulistan naar het Nederlands. Het is een haast bovenaardse prestatie die Nederlandstaligen toelaat om met Saadi mee te wandelen in de mooiste tuin van de Perzische poëzie:

'Op de vroege morgen toen de gedachte van weggaan de neiging van blijven overwon, zag ik hem de zoom van zijn kleed vullen met rozen, basilicum, hyacinten en geurige kruiden. Ik zei: Je weet, de bloemen blijven niet en het rozenhof komt zijn belofte niet na, en de wijzen hebben altijd gezegd: aan wat niet blijft moet je je niet hechten.’

Ook de Nederlandse dichter J.H. Leopold had een grote bewondering voor Saadi, en heeft in Oostersch (1924) delen van zijn werk hertaald. Leopold sprak geen Perzisch, maar baseerde zich op andere vertalingen. Het resultaat mag er zijn, want het geeft uitstekend de sfeer van de oude Perzische poëzie weer:

Haar hoofd zonk op uw borst neer; weeke handen
zoeken de uwe, ogen zijn gesloten,
een boezem schokt en woelt; nu gaat ontblooten
een smartenvolle lach de parels harer tanden.

O wacht, o wacht en neem haar lippen niet terstond,
dat niet de lach verdwijnen mag, de smartenmond.

Straks trek ik een maand door Iran, en hoe de reis zal verlopen, welke route we zullen volgen, waar we zullen verblijven: het blijft voorlopig onduidelijk, en zo is het goed. Eén ding echter zal ik in Iran zeker doen: in Shiraz, de geboorteplaats van Saadi, zal ik zijn mausoleum bezoeken, mijn hoofd buigen voor de allergrootste Perzische dichter, en stilletjes dit vers opzeggen:

Vraag niet hoe ik je Hem beschrijven kan;
een ontzinde, hoe geeft hij 't onzegbare weer?
Minnaars worden door liefde omgebracht,
en doden geven je geen antwoord meer.

Voor één keer had de meester ongelijk: zelfs na zijn dood geeft Saadi nog altijd antwoord.

woensdag 22 april 2009

Klassieke Perzische dichter Saadi wordt vandaag herdacht

Vandaag wordt in Iran de Perzische dichter Saadi (1184-?1283) herdacht. In Shiraz, zijn geboorteplaats, wordt een speciale ceremonie ter ere van de meester gehouden, en ook op televisie zal ruim aandacht aan hem besteed worden.
Saadi is vandaag nog steeds een van de meest gelezen en geliefde dichters in Iran. De bekende Perzisch-Nederlandse schrijver Kader Abdolah noemde hem ooit 'de god van de Perzische literatuur'. Saadi's bekendste werken zijn Bustan ('De boomgaard', 1257) en Gulistan ('De rozentuin', 1258). De rozentuin is een onbetwist hoogtepunt in de klassieke Perzische literatuur. Het gaat over machtigen en rijken tegenover onderdrukten, over oprechtheid tegenover veinzerij, over mystiek, erotiek en morele waarden. De rozentuin was het eerste literaire werk uit Perzië dat in Europa bekend werd. In 1654 verscheen er een Nederlandse vertaling via het Duits, later hebben Bilderdijk en Leopold er fragmenten van vertaald. J.T.P. de Bruijn, emeritus-hoogleraar Perzisch te Leiden, vertaalde het boek in 2005 naar het Nederlands.
In de ontvangsthal van het gebouw van de VN in New York is van Saadi deze tekst aangebracht:
Of one Essence is the human race,

Thusly has Creation put the Base;

One Limb impacted is sufficient,

For all Others to feel the Mace.

In Shiraz is ter ere van Saadi een mausoleum (zie foto) opgericht, dat voor Iraniërs een waar pelgrimsoord is.

Ahmadinejad bekritiseert ontolerante houding Westen na toespraak op VN-top

President Ahmadinejad is terug in Iran na zijn veelbesproken toespraak van zondag tijdens de VN-top tegen racisme in Genève. Hij zei bij zijn aankomst gisteren dat net die landen die vrijheid van meningsuiting zo belangrijk vinden hun kalmte verloren toen hij de nieuwe Israëlische regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu racistisch noemde. Terwijl vooral Europese diplomaten wegliepen, kreeg de president van Iran ook bijval van veel diplomaten die in de zaal bleven. Ahmadinejad zei dat de houding van de Europese diplomaten geworteld is in 'de kapitalistische idealen van het Westen' en 'het onhumanitaire karakter van het liberalisme'. Ook in de Iraanse pers werd erg kritisch gereageerd op de houding van de diplomaten die de zaal verlieten. Bekijk hier een deel van de speech van Ahmadinejad tijdens de VN-top.

zondag 19 april 2009

'Runna' is derde auto van volledig Iraanse makelij

In Teheran is zaterdag het derde type auto voorgesteld dat volledig van Iraanse makelij is. De wagen kreeg de naam 'Runna' en wordt gefabriceerd door Iran Khodro Company. Runna zal in maart 2010 op de markt komen.
Iran Khodro Company is het bedrijf dat in 1967 de Paykan (Perzisch voor 'pijl', zie foto) op de markt bracht, de beroemdste Iraanse auto die tot 2005 in productie bleef en nog steeds een derde van het wagenpark van het land uitmaakt.
Op 7 oktober 2008 maakte Iran Khodro bekend dat het een auto speciaal voor vrouwen gaat produceren. Het voertuig heeft een automatische versnelling, een navigatiesysteem en een alarm dat afgaat wanneer een van de banden leeg is. Verder wordt de auto uitgerust met audiovisuele apparatuur voor het vermaken van kinderen die meerijden.
bron: Press TV

vrijdag 17 april 2009

Japanse eerste minister: "Iraanse hulp noodzakelijk voor stabiel Afghanistan"

De hulp van Iran is noodzakelijk en belangrijk bij het opbouwen van een stabiel Afghanistan. Dat heeft de Japanse eerste minister Tara Aso donderdag gezegd in een persmededeling. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki is in Tokyo om een donorconferentie bij te wonen, georganiseerd door de Wereldbank en Japan, die Pakistan moet helpen om armoede en terrorisme te bestrijden. De conferentie vindt vandaag plaats, en ook de VS, China en Saudië-Arabië zitten mee aan tafel. Mottaki heeft Japan bedankt voor hun inspanningen om Afghanistan herop te bouwen en terrorisme en armoede in Pakistan te bestrijden.
bron: Mehr News Agency

woensdag 15 april 2009

Tentoonstelling van grafisch ontwerper Reza Abedini in Parijs

In de Parijse kunstgalerie Anatome zal van 4 mei tot 3 juli de tentoonstelling 'Persiannalite' lopen, met werk van de wereldberoemde Iraanse grafische ontwerper Reza Abedini (foto). Hij doceert grafisch design en beeldcultuur aan de universiteit van Teheran. Abedini benadrukt de relatie tussen moderne vormgeving en beeldtraditie. Het verwerken van historische kalligrafie en eeuwenoude beeldtraditie tot moderne typografie is een van de belangrijkste kenmerken van zijn werk.
Abedini heeft zowel in Iran als in het buitenland talloze prijzen gewonnen. In 2006 kreeg hij in Nederland de Prins Claus Prijs "als erkenning voor zijn persoonlijke creativiteit bij het produceren van bijzondere grafische ontwerpen" en voor "de persoonlijke manier waarop hij kennis en verworvenheden van het artistieke erfgoed van Iran toepast en deze weer nieuw en boeiend maakt."
bron: Mehr News Agency

maandag 13 april 2009

Chomsky: "Iran onder druk door onafhankelijke houding"

Iran wordt door de internationale gemeenschap onder druk gezet omwille van zijn onafhankelijke houding. Dat heeft de Amerikaanse professor en politiek activist Noam Chomsky (foto) gezegd in een interview met de Tehran Times. Gevraagd naar de reden waarom er nog altijd geen directe gesprekken tussen Teheran en Washington zijn, zegt Chomsky dat Iran waarschijnlijk te ‘onafhankelijk en ongehoorzaam’ is. “Great powers do not tolerate that in what they take to be their domains, and the world’s major energy-producing regions have long been considered the domain of the Anglo-American alliance, now with Britain reduced to junior partner.” Lees hier het volledige interview met Chomsky.

Focus op vrouwelijke poëzie aan Al-Zahra Universiteit

Aan de Al-Zahra Universiteit in Teheran zal eind mei een seminarie worden gehouden over de poëzie van vrouwelijke Perzisch sprekende dichters uit de hele wereld. Vooraanstaande dichteressen uit onder meer Tadzjikistan, Afghanistan en India zullen worden uitgenodigd, met als doel het werk van dichteressen die buiten Iran in het Perzisch schrijven beter te leren kennen. De Al-Zahra Universiteit vindt dat de poëzie van vrouwelijke dichters meer aandacht verdient, onder meer omdat ze vaak meer worden beoordeeld op hun 'ideologie' dan op hun literaire kwaliteiten.
bron: Mehr News Agency

zondag 12 april 2009

Iraanse cineasten vragen duidelijkheid aan presidentskandidaten

Het Iraanse House of Cinema heeft aan de kandidaten voor de presidentsverkiezingen op 12 juni gevraagd om hun toekomstige standpunten over cinema te verduidelijken. In een mededeling die vrijdag werd vrijgegeven vragen ze de politici om duidelijk te maken wat ze denken over kunst, cultuur en cinema in Iran. Ze stellen hen een aantal concrete vragen, onder meer: wat vindt u van het huidige regeringstandpunt over kunst en cultuur? Vindt u dat geschikt? Zo niet, wat stelt u voor? Wie zijn uw kandidaten voor de positie van Minister van Cultuur en Islamitische Leiding?
De Iraanse cinema is een bloeiende industrie die voor de Iraanse context opmerkelijk onafhankelijk is, en zeer kritisch jegens het regime. Bekende Iraanse cineasten zijn Jafar Panahi, Abbas Kiarostami, Mohsen Makhmalbaf (foto), Dariush Mehrjui.

zaterdag 11 april 2009

Zangeres Pari Zanganeh stelt memoires voor

Pari Zanganeh (1939, Kermanshah) is een van Irans bekendste zangeressen van traditionele Perzische muziek én van opera. Afgelopen dinsdag stelde ze haar memoires voor, met als titel Beyond Darkness, een verwijzing naar haar blindheid die ze opliep bij een auto-ongeval in 1972. Ze legde zich daarna volledig toe op haar zangcarrière en werd onder het regime van de shah een rijzende ster, maar de Islamitische Revolutie van 1979 maakte daar een einde aan: vrouwen mochten niet langer in het openbaar zingen, althans niet in de aanwezigheid van mannen. Veel zangeressen verlieten Iran, maar niet Pari Zanganeh: ze trok naar het buitenland om haar muziek op te nemen, maar keerde telkens terug naar Iran.
Zanganeh zong een van de liedjes op het album Lullabies from the Axis of Evil (2004), het wiegeliedje 'Gohlale'. Een aantal zangeressen uit landen die George W.Bush tot de as van het kwaad rekende, zongen samen met een zangeres uit het westen op dit album een wiegeliedje in zowel de oorspronkelijke taal als wel de taal van de westerse zangeres.
Luister hier naar het bekende Iraanse liedje 'Mastoom' van Pari Zanganeh op YouTube:

vrijdag 10 april 2009

Herdenking mystieke Perzische dichter Attar op 14 en 15 april

Een van Irans beroemdste en meest geliefde klassieke dichters is Farid ud-Din Attar (1145-1221). Vele eeuwen na zijn dood leeft hij verder in de Perzische taal en geesten, en elk jaar wordt hij op 14 april herdacht. Dit jaar gebeurt dat met een ceremonie op 14 en 15 april in Neyshabur, zijn geboorte- en sterfplaats.
De Iraanse Minister van Cultuur en Islamitische Leiding Mohammad-Hossein Saffar Harandi zal een toespraak houden, en kenners van het werk van Attar zorgen voor allerhande presentaties. Het mausoleum (zie foto) waar Attar begraven ligt zal worden versierd met bloemen.
Attar is een van Irans grootste mystieke dichters. Hij had onder meer een grote invloed op de poëzie van Rumi. Zijn bekendste werk is Manteq-at Tayr, in het Nederlands vertaald als De conferentie van de vogels. Dertig vogels gaan daarin op zoek naar hun koning, de mythische Perzische vogel Simorgh. Uiteindelijk komen ze erachter dat zijzelf de Simorgh zijn – een woordspeling in het Perzisch, want si morgh betekent dertig vogels.
bron: Mehr News Agency

Theaterworkshop in Teheran

De Britse dramaturg Noel Greig gaat naar Iran om workshops te geven tijdens het 12de International Students Theater Festival, dat dit jaar in Teheran plaatsvindt van 25 april tot 2 mei. De workshop duurt drie dagen. Ook zullen de Perzische vertalingen van zijn boeken Playwriting: A Practical Guide en Young People, New Theatre, A Practical Guide to an Intercultural Process worden voorgesteld.

Iran helpt Irak bij bouw nieuwe elektriciteitscentrales

Iran zal samenwerken met Irak bij het bouwen van twee nieuwe elektriciteitscentrales. Dat heeft de Irakese krant Aswat al-Iraq meegedeeld. Het gaat om centrales in Najaf en al-Haydariya. De Iraanse minister van Energie Parviz Fattah zei woensdag tijdens zijn bezoek aan Irak ook dat Iran bereid is om de uitvoer van elektriciteit naar Irak op te drijven.
bron: Mehr News Agency

dinsdag 7 april 2009

Iraanse kunstenaars op Biënnale van Venetië

Heel wat Iraanse kunstenaars zullen hun opwachting maken op de 53ste Biënnale van Venetië, die dit jaar loopt van 7 juni tot 22 november. Het gaat onder meer om Harish Shiva, Farzin Hedayatzadeh, Amir Rostami en Mahmud Azadnia. Zij vielen allen in de prijzen op het Fajr International Film Festival. Daarnaast stuurt Iran ook onder meer beeldhouwer Morteza Namatollah, schilder Mostafa Dashti, cartoonist Mohammad Amin-Aqaii en kalligraaf Abbas Akhavein. Iran nam niet deel aan de vorige editie van de Biënnale in 2007.

Tehran Museum of Contemporary Art toont zelden gezien werk

In het Tehran Museum of Contemporary Art (TMCA; zie foto) zal vanaf 5 mei een tentoonstelling lopen met een zelden geziene collectie schilderijen van enkele van ‘s werelds grootste artiesten. Dat meldt Mehr News Agency. Het gaat om werk dat in 1978 werd aangekocht, toen het Museum opende, en dat sindsdien zelden vertoond werd. De schilderijen zullen deel uitmaken van de tentoonstelling ‘Manifestations of Contemporary World Painting’. In 2005 werden sommige van de betreffende schilderijen voor het eerst sinds de Islamitische Revolutie geëxposeerd, tijdens de tentoonstelling ‘Modern Art Movement’. Het ging onder meer om werk van Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Andy Warhol, Jackson Pollock en Paul Gauguin. Wegens gebrek aan ruimte in het Museum kunnen de schilderijen geen deel uitmaken van de permanente collectie.

maandag 6 april 2009

Mensenrechtenactivist Ahmad Batebi doet zijn verhaal

De Iraanse student Ahmad Batebi (foto) werd wereldberoemd toen The Economist hem op 17 juli 1999 op de cover zette, met met een bebloed t-t-shirt van een medestudent die gewond was geraakt op een demonstratie tijdens de studentenprotesten van 1999. Batebi werd een paar dagen later gearresteerd en zat acht jaar lang vast in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar hij op vreselijke manieren werd gemarteld. Vorig jaar werd hij voor medische verzorging even vrijgelaten, en hij greep zijn kans om het land te ontvluchten. Batebi, intussen 31, woont nu in Washington en is een van de beroemdste Iraanse dissidenten. In het Amerikaanse CBS-programma 60 Minutes vertelde hij het verhaal van de folteringen die hij onderging in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Bekijk hier een fragment uit het programma.

zondag 5 april 2009

Khamenei prijst Venezolaanse president

Irans opperste geestelijke leider ayatollah Seyyed Ali Khamenei heeft zaterdag ‘de moed’ en de ‘humanitaire houding’ van de Venezolaanse president Hugo Chavez (foto) geprezen. Dat meldt zijn eigen website, http://www.leader.ir/. Chavez' vierdaagse bezoek aan Iran liep gisteren ten einde. Khamenei noemde het aantreden van Chavez in Venezuela een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Latijns-Amerika en prees de houding van diens regering in de recente crisis in Gaza. "Wat de Venezolaanse regering deed, was in essentie de plicht van Europese regeringen, die vaak opscheppen over mensenrechten maar jammer genoeg een tegengestelde houding aannamen tijdens de genocide in Gaza."
Venezuela en Iran, die beide regelmatig overhoop liggen met de Verenigde Staten, kunnen het de laatste jaren goed met elkaar vinden. Ze werken onder meer samen op economisch gebied. Zo tekenden president Ahmadinejad en Chavez vrijdag een akkoord om een gezamenlijke ontwikkelingsbank te openen die projecten in de twee landen moet financieren. De bank zal gesitueerd zijn in Teheran en krijgt 200 miljoen dollar startkapitaal.

zaterdag 4 april 2009

Treinverbinding tussen Iran en Armenië

Iran zal een binnen vijf jaar een treinverbinding hebben met Armenië. De Iraanse minister van Transport Hamid Behbahani en zijn Armeense collega Gurgen Sargsian hebben daarover vrijdag een overeenkomst getekend. De spoorlijn zal 470 kilometer lang zijn en 892 miljoen euro kosten. Sargsian wees erop dat niet alleen burgers en bedrijven in Iran en Armenië profiteren van de spoorlijn. De lijn sluit aan op andere lijnen, tot havensteden aan de Zwarte Zee in Georgië.
Armenië heeft conflicten met de buurlanden Turkije en Azerbeidzjan en lijdt daardoor grote economische schade. Daarom zoekt het toenadering tot andere landen in de regio.
bron: Press TV

vrijdag 3 april 2009

Nieuw box office-record in Iran

Geen film heeft de Iraanse kassa ooit zo laten rinkelen als Outcasts 2, de nieuwste prent van regisseur Masoud Dehnamaki (foto). De komedie loopt sinds 21 maart in de zalen en had na een week al $1,300,000 dollar opgebracht. De film is een deel van een trilogie over een bende junkies en dieven die aan het front van de Iran-Irakoorlog belanden. Regisseur Masoud Dehnamaki is de oude leider vande Ansar-e Hezbollah, en was ook een leider van de in Iran beruchte Basij, de religieuze politie die als officieus regeringsinstrument moet toezien op het naleven van de islamitische regels.

woensdag 1 april 2009

Iraanse versie van 'The Sun' sluit de boeken

De Iraanse versie van de beroemde Britse krant The Sun is na amper zes maanden opgedoekt. Khorshid (‘zon’) had de ambitie om miljoenen lezers te bereiken, maar de recessie heeft daar anders over beslist. De beslissing om deze week de boeken te sluiten kwam er nadat ayatollah Khamenei had opgeroepen tot meer soberheid om de crisis te bestrijden. Khorshid werd gelanceerd in oktober door Muhammad Paryab, een naaste medewerker van president Ahmadinejad. Critici zagen de krant als een propagandamiddel voor de president met het oog op zijn eventuele herverkiezing in juni.
bron: The Guardian