dinsdag 17 maart 2009

Khatami trekt zich terug uit verkiezingsrace ten voordele van Mousavi

Nadat gisteren officieus bekend werd dat de hervormingsgezinde voormalige president Mohammad Khatami zich terugtrekt uit de Iraanse verkiezingsrace, liet The Associated Press maandagnacht weten in het bezit te zijn van een kopie van de mededeling waarin Khatami officeel bevestigt niet langer presidentskandidaat te zijn.
Khatami, die zich op 8 februari kandidaat stelde, trekt zich terug om de kansen van zijn hervormingsgezinde 'rivaal' Mir Hossein Mousavi te vergroten. Dat deelde een anonieme bron mee aan Mehr News Agency, nadat Khatami en Mousavi zondag in Teheran bijeenkwamen om te praten over hun kansen voor het presidentschap. Volgens diezelfde bron heeft Khatami gezegd dat hij zich terugtrekt om verdeeldheid binnen het hervormingsgezinde kamp te vermijden en aldus de kansen van Mousavi te vergroten. Khatami meent dat Mousavi beter dan hijzelf in staat is om stemmen aan het rechtse kamp te onttrekken. "Tegenstanders willen mijn aanhangers en die van Mousavi verdelen," citeerde de bron Khatami. "Dat is niet in ons belang. Daarenboven zullen sommige conservatieven Mousavi steunen. Hij is populair en zal zijn plannen kunnen uitvoeren. Ik heb liever dat hij in de race blijft." Volgens waarnemers heeft Mousavi goede kansen om zittend president Mahmoud Ahmadinejad te verslaan. Mousavi is een scherp criticus van het rampzalige economische beleid van de huidige president. Die heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar algemeen wordt verwacht dat hij een tweede ambtstermijn ambieert.
Khatami was president van Iran van 1997 tot 2005. Hij won met de belofte het land te hervormen en af te rekenen met de conservatieven. Zijn twee ambtstermijnen waren echter geen onverdeeld succes: hij kon weliswaar een aantal democratische hervormingen doorvoeren en verbeterde de relatie met het Westen, maar werd sterk tegengewerkt door opperste leider Khamenei en de conservatieve Iraanse geestelijken.
Mir Hossein Mousavi was premier van Iran van 1981 tot 1989, tijdens de oorlog van Iran met Irak. Omdat hij het land toen door de crisisjaren loodste, hebben veel Iraniërs goede herinneringen aan hem. Bovendien heeft hij net als Ahmadinejad een revolutionair verleden, en dat is een factor die van groot belang kan zijn in de race. In de beginjaren van de Islamitische Republiek was Mousavi de uitgever van de officiële krant van de Islamitische Republikeinse Partij, Jomhouri-e Eslami (Islamitische Republiek). Toen de post van eerste minister werd geschrapt door een wijziging in de grondwet, verdween Mousavi op de achtergrond.
Mehdi Karroubi, een andere hervormingsezinde presidentskandidaat, vindt niet dat de oppositie haar krachten moet bundelen en blijft in de race.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten