maandag 28 maart 2011

Student van 18 doodgemarteld in Iraanse gevangenisAfgelopen weekend werden in Iran schokkende foto’s vrijgegeven van het lichaam van de gemartelde Behnoud Ramezani. Deze jongeman van achttien werd opgepakt tijdens de protesten van Chaharshanbe Suri op 14 maart. Daarna werd hij door de basiji – een paramilitaire politie van vrijwilligers in Iran - gefolterd, wat uiteindelijk tot zijn dood leidde. Eerst luidde het in twee voorlopige autopsierapporten dat Ramezani stierf als gevolg van ‘meerdere slagen aan het hoofd’. Later werd de uiteindelijke doodsoorzaak gewijzigd in ‘explosie door een handgranaat’, een middel van het regime om zichzelf buiten verdenking te stellen.

De foto’s die door de vrienden van Behnoud Ramezani werden vrijgegeven, laten echter de harde waarheid zien. Op de schokkende beelden is te zien hoe het lijk van de Ramezani wordt schoongemaakt voor de begrafenis. Duidelijk merkbaar zijn de verwondingen aan zijn hoofd.

Het lichaam van Ramezani werd twee dagen na zijn dood aan zijn familie vrijgegeven, op voorwaarde dat ze hem buiten Teheran zouden begraven. Het regime is immers bij elk nieuw slachtoffer van de protesten in Iran bang dat een graf in de miljoenenstad Teheren een bedevaartsoord zou worden.

Lees hier een interview met een vriend van Behnoud Ramezani.

Behnoud Ramezani is een zoveelste slachtoffer van de gruwelpraktijken van het regime. De strijd van de Libiërs tegen Kadhafi verdient alle aandacht, maar het is jammer dat, in verhouding, het gevecht van de Iraniërs tegen Khamenei en de zijnen zo weinig westerse media halen.

6 opmerkingen:

 1. excuus, Khamenei, ik heb het al veranderd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou wel niet erg van anonieme reacties op deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Libiers zijn "letterlijk" aan het vechten voor vrijheid en democratie in Libie, daarom dat ze zoveel aandacht krijgen, terwijl er in Iran alleen over "gepraat" wordt...maar ja met praten alleen gaan ze nergens komen, ze moeten net zoals de Arabieren actie ondernemen...

  Amir

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Amir: dat is niet de kern van het probleem, denk ik. Het machtsapparaat en de repressie van de Islamitische Republiek zitten nog tien keer steviger in het zadel van in Libië. Ook: Iraniërs hebben al een revolutie meegemaakt, en ik merk aan reacties van vrienden daar dat velen bang zijn voor een tweede revolutie en liever de weg van de geleidelijkheid proberen te bewandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat dachten we van het machtsapparaat van al die Arabische landen ook, maar tegen een grote massa die weken/maanden aan stuk de straat optrekt, kun je niks doen. Uiteindelijk gaan er ook mensen v/h regime overlopen naar de bevolking en zo komt er druk op de regime voor veranderingen...

  Dat is ook de enige oplossing voor Iran denk ik, want de weg van de geleidelijkheid, met de Gardes aan de macht, kan nog tientallen jaren duren, als niet langer...

  BeantwoordenVerwijderen