zondag 27 september 2009

Iran test raketten

Iran heeft zondag tijdens een grote militaire oefening een reeks raketten afgeschoten. De manoeuvres heten volgens meldingen van de Iraanse nieuwszender PressTV 'De grote profeet IV' en dienen de Iraanse luchtafweer.
Het land vreest al geruime tijd luchtaanvallen als gevolg van zijn vooral in Israël en de VS fel omstreden nucleaire beleid. De luchtmachtcommandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal Hossein Salami, zei dat een aantal nieuwe Iraanse raketten die naar de naam Zelzal luisteren, zondag voor het eerst zijn uitgeprobeerd.
Ook werden korteafstands-, gronddoelraketten van het type Fateh-110 en raketten voor de korte afstand voor doelen op zee (Tondar-69) afgevuurd. Maandag doet Iran proeven met de Shahab, een langeafstandsraket.
De militaire manoevres duren enkele dagen. Ze vallen samen met internationale ergernis over de in westerse ogen provocerende politiek van Teheran inzake zijn nucleaire projecten.
Op 1 oktober gaan de permanente leden van de Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) en Duitsland met Iran over dit onderwerp spreken. Dat gebeurt in Genève. De Veiligheidsraad heeft, met sancties als pressiemiddel, van Iran geëist dat het ophoudt uranium te verrijken.
Iran kondigde vrijdag echter enthousiast aan dat het nóg een complex bouwt om uranium te gaan verrijken. Uranium dat op een bepaalde wijze is verrijkt, vormt een bestanddeel van kernwapens. Iran ontkent dat het die wil maken. Vooral westerse mogendheden zijn niet van de goede bedoelingen van het Iraanse regime overtuigd.
Iran wijst er telkens op dat het als ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag onder toezicht van het atoomagentschap van de VN (IAEA) staat en het volste recht heeft voor vreedzame doeleinden nucleair onderzoek te doen en kernenergie te benutten.
De nucleaire ambities van Iran dateren al uit de tijd van de shah (Mohammed Reza Pahlavi, 1919-1980) die vreesde dat de olierijkdom niet onuitputtelijk was en dat olie eigenlijk te duur was om snel op te stoken. Tegenwoordig wil Teheran ook graag kernenergie om aan de stijgende energiebehoefte van de sterk groeiende bevolking te voldoen.
bron: deVolkskrant, PressTV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten