woensdag 9 september 2009

Vooraanstaande oppositiefiguren in Iran opgepakt

De Iraanse autoriteiten hebben gisteren en vandaag de druk op de oppositie verder opgevoerd. Naaste medewerkers van de verslagen en hervormingsgezinde presidentskandidaten Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi werden gearresteerd en hun kantoren gesloten.
Volgens de internetsites van de oppositie zijn Mousavi’s rechterhand Ali Reza Beheshti en Karroubi’s topmedewerker Morteza Alviri, een oud-burgemeester van Teheran, opgepakt. Behehshti is een zoon van Ayatollah Beheshti (1928-1981), een van de stichters van de Islamitische Republiek. Beheshti leidt een oppositiecommissie die onderzoek doet naar de marteling van gevangen demonstranten tegen de overwinning van president Ahmadinejad en gearresteerde politici van de oppositie. Ook de hoofdredacteur van Karroubi’s internetsite is gearresteerd.
Volgens Karroubi en Mousavi is een aantal gevangenen verkracht. Karroubi heeft al herhaaldelijk beweerd daarover bewijsdocumenten te bezitten.
Beheshti’s commissie heeft onlangs ook aanzienlijk hogere dodencijfers gepubliceerd voor het verkiezingsprotest dan de regering: meer dan 70 tegen 30.
Het persbureau ILNA meldde dat Karroubi’s partijbureau en zijn particuliere kantoor zijn gesloten. Daarnaast werden de kantoren van de Associatie voor de verdediging van gevangenen van de hervormer Emadeddine Baghi (zie foto) gesloten. In alle locaties werden computers en documenten in beslag genomen.
Generaal Ismail Ahmadi Moghadam, het hoofd van de politie, waarschuwde gisteren dat de veiligheidsdiensten elke oppositiedemonstratie tegen het regime gedurende Qods-dag, op 18 september, zullen verhinderen. Qods (Jeruzalem)-dag wordt traditioneel gemarkeerd met massademonstraties als blijk van solidariteit met de Palestijnen.
bron: NRC Handelsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten