dinsdag 15 september 2009

Karroubi en Montazeri blijven strijdvaardig

Mehdi Karroubi, gewezen presidentskandidaat en een van de leiders van de Iraanse oppositie, is gisteren met nieuwe bewijzen gekomen die zijn aanklacht staven dat demonstranten in Iraanse gevangenissen zijn verkracht. Zoals in het bericht hieronder te lezen staat, werd die aanklacht verworpen en zei ayatollah Khamenei dat zij die zulke dingen beweren zwaar gestraft zullen worden. Karroubi meldden gisteren dat hij bewijzen heeft in vier zaken, zoals foto's, telefoonnummers van slachtoffers en hun videogetuigenissen.
Nog gisteren riep grootayatollah Hossein Ali Montazeri (zie foto), een andere belangrijke oppositiefiguur, op zijn website geestelijken op om zich achter de oppositie te scharen en zich uit te spreken 'tegen de schendingen die in naam van de religie aan het gebeuren zijn'. Montazeri was één van de grondleggers van de Iraanse Revolutie in 1979. Aanvankelijk stond hij bekend als de opvolger van ayatollah Khomeini, maar in 1988 raakte hij met hem in conflict, omdat Montazeri regelmatig in Khomeini's ogen pro-westerse opmerkingen maakte. In 1997 kreeg Montazeri huisarrest, omdat hij ayatollah Ali Khamenei, die vanaf 1989 (na Khomeini's overlijden) de religieus leider in Iran was, publiekelijk bekritiseerd had. Op zijn website had Montazeri het maandag over het 'militaire bewind' van Khamenei.
Vrijdag worden in Iran grote protesten verwacht: het is dan namelijk 'Quds Dag' (Rooz-e jahaany-e Qods). Op de laatste vrijdag van de Ramadan laten moslims en dan vooral Iraniërs hun ongenoegen blijken over het feit dat Jeruzalem in Israëlische handen is en spreken ze hun steun uit aan Palestina. Mousavi en Karroubi hebben hun aanhangers alvast opgeroepen om de straat op te gaan.

1 opmerking:

  1. Montazeri geraakte in confict met Khomeini in 1988 omdat hij kritiek uitte op massaexecuties die in Iran toen plaatsvonden.

    Montazeri schreef toen aan Khomeini: "Ik ga met jou tot deuren van hel, maar zal niet met je naar binnen gaan!"

    BeantwoordenVerwijderen