vrijdag 25 februari 2011

Elke dinsdag van maart protesten in Iran

Het ‘Coordination Committee for the Green Path of Hope’, dat bestaat uit adviseurs van de Iraanse oppositieleiders Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi heeft gisteren zijn derde verklaring de wereld ingestuurd. Het roept op tot ‘burgerlijk verzet en ongehoorzaamheid, stakingen en sit-ins’, als een middel om het regime te dwingen tot het respecteren van de rechten van de burgers. In de verklaring wordt ook onder meer de vrijlating geëist van Mousavi en Karroubi, die momenteel onder huisarrest staan, persvrijheid en vrije verkiezingen.

Opmerkelijk nieuws gisteren was dat Mojtaba Vahedi, een bondgenoot van Karroubi die in de VS woont, meedeelde dat er op de drie laatste dinsdagen van het Iraanse jaar (dat eindigt op 20 maart) protesten zullen worden georganiseerd in het land. De eerste dinsdag (10 Esfand – 1 maart) is de verjaardag van Mousavi; de tweede dinsdag is Internationale Vrouwendag (17 Esfand – 8 maart) en op de derde wordt het traditionele feest Chaharshanbe Suri gevierd (24 Esfand – 15 maart).

Gisteren bereikte ons uit Teheran ook het volgende filmpje, dat aantoont dat de hoofdstad een belegerde stad is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten