woensdag 12 augustus 2009

Parlementsvoorzitter Ali Larijani: "Verkrachtingen en seksueel misbruik zijn een leugen"

Ali Larijani, de conservatieve Iraanse parlementsvoorzitter, heeft vandaag gezegd dat het een leugen is dat aangehouden betogers in Iran zijn verkracht in de gevangenis. Zijn ontkenning is een reactie op de schokkende brief van de voormalige hervormingsgezinde presidentskandidaat Mehdi Karroubi, die spreekt over brutaal seksueel misbruik in de Kahrizak-gevangenis in het zuiden van Teheran. De brief werd geschreven op 29 juli maar kwam pas maandag aan het licht.
Karroubi schrijft dat voormalige militaire bevelhebbers en hoge functionarissen hem verteld hebben over verkrachtingen van gevangengenomen oppositieleden.'Sommige gevangenen hebben verklaard dat vrouwelijke gevangenen zo ernstig verkracht werden dat hun genitaliën beschadigd werden. Anderen hebben jongens zo wreedaardig verkracht dat ze lijden onder depressies en ernstige fysieke en morele beschadiging', aldus Karroubi, die geen namen van zijn bronnen bekendmaakte.
Karroubi stuurde zijn brief ook aan de machtige geestelijke en voormalige president Akbar Hashemi Rafsanjani, die het hervormingsgezinde kamp steunt. Karroubi vroeg dat Rafsanjani de zaak onder de aandacht brengt van ayatollah Ali Khamenei, de Opperste Leider van Iran. Hij drong ook aan op een onderzoek: Rafsanjani leidt de Raad van Experts, die officieel toeziet op het optreden van de Opperste Leider.
Larijani heeft vandaag gezegd dat na onderzoek in de Kahrizak- en Evin-gevangenis in Teheran blijkt dat van seksueel misbruik en verkrachting geen sprake is. Hij richtte ook een waarschuwing aan het adres van Karroubi: "Dit is ook een waarschuwing aan politici om voorzichtig te zijn en geen dingen aan de media te beweren voor er een grondig overzoek is, zodat er geen misbruik kan zijn door buitenlanders."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten