zaterdag 1 augustus 2009

Proces begonnen tegen meer dan 100 Iraniërs betrokken bij protesten tegen verkiezingen

Vandaag begint in Teheran het proces van meer dan honderd Iraniërs die tijdens de protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 12 juni werden gearresteerd. Dat hebben de Iraanse persagentschappen IRNA en Fars News Agency (FNA) gemeld. "De processen tegen hen die ervan beschuldigd worden deel te hebben genomen aan de Fluwelen Revolutie zijn vanmorgen om 9.10u gestart, gevolgd door recitaties uit de Heilige Koran," meldde Fars News Agency.
Tegelijk, zo meldt FNA vandaag, heeft ayatollah Khamenei 17000 van de in totaal 68000 Iraanse gevangenen vrijgelaten. Hij verleende hen amnestie of kortte hun gevangenisstraf in ter gelegenheid van het islamitische feest van Maba'th, waarbij de benoeming van Mohammed als profeet wordt gevierd.
Onder de Iraniërs wiens proces vandaag begint, zijn ook een aantal prominente oud-politici die terecht staan wegens hun betrokkenheid bij de betogingen tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Volgens Fars staan onder anderen oud-vicepresident Mohammad Ali Abtahi (zie foto), de vroegere onderminister van Buitenlandse Zaken Mohsen Aminzadeh en oud-minister Behzad Nabavi van Industrie terecht.
De Iraanse staatsmedia hebben niet meegedeeld wanneer de uitspraak van de processen worden verwacht.
bronnen: de Volkskrant, CNN, The Guardian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten