zaterdag 18 juli 2009

Rafsanjani waarschuwt het Iraanse regime

Nadat de voormalige Iraanse president Rafsanjani gisteren tijdens het Vrijdagggebed een lange stilte heeft doorbroken, zijn gisteren in Teheren opnieuw massale protesten tegen de verkiezingsuitslag en het regime uitgebroken. Rafsanjani had zware kritiek geuit op de Iraanse machthebbers en op de verkiezingen: "Als mensen niet aanwezig kunnen zijn en hun stemmen worden genegeerd, dan is de regering niet islamitisch." Hij had het over een 'crisis' in Iran. Hij riep het regime ook om de mensen vrij te laten die tijdens de betogingen tegen de verkiezingsuitslag gevangen zijn genomen. Ook Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi waren aanwezig tijdens het Vrijdaggebed. Als hoofd van de Assemblee van Experts is Rafsanjani de machtigste supporter van Mousavi - die gisteren trouwens voor het eerst sinds de verkiezingen op 12 juni weer in het openbaar verscheen.
Na het gebed gingen tienduizenden mensen de straat op - het werd de eerste massale betoging tegen het regime sinds weken. The Guardian geeft vandaag een opmerkelijke reactie over de gebeurtenissen weer van de 24-jarige studente Fariba: "The regime has killed people and we have got more united. They have not silenced us. Ironically, I thank Ahmadinejad for making us unite against him."
De toespraak van Rafsanjani in de universiteit van Teheran is in elk geval opnieuw een historisch moment voor Iran: terwijl er tijdens het Vrijdaggebed normaal slogans weerklinken als 'death to America' roepen duizenden mensen nu 'death to dictator'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten